“De mens ervaart zichzelf zowel als lichaam (object) en als belichaamd (subject), wat de grondslag vormt voor zijn reflectief vermogen en zelfbewustzijn.” (Helmuth Plessner)
Het Integraal Therapiehuis
Een integrale aanpak
Bij het integraal therapiehuis geloven we in de kracht van samenwerking. Integratief werken betekent dat we verschillende disciplines en behandelmethoden samenbrengen om jou op een holistische manier te ondersteunen. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en wij helpen je om die balans te herstellen.
We werken nauw samen met professionals uit verschillende vakgebieden, zoals psychologen, huisartsen, fysiotherapeuten, psychomotorische therapeuten, ergotherapeuten, tandartsen, diëtisten en lichaamsgerichte specialisten. Door korte lijnen te houden en elkaar actief op te zoeken, zorgen we ervoor dat jij de meest complete zorg ontvangt.
Onze integrale aanpak richt zich niet alleen op het verlichten van klachten, maar ook op het versterken van jouw nieuwsgierigheid, vertrouwen en veerkracht. Of je nu worstelt met stress, angst, somberheid of lichamelijke spanningen, wij bieden een behandeling die is afgestemd op jouw unieke behoeften. Samen kijken we verder dan de symptomen en klachten. We werken aan herstel en groei vanuit verschillende invalshoeken, zodat jij weer in je kracht komt te staan.
“The integral approach aims to include and transcend all partial perspectives, giving a more complete understanding of reality.” (Ken Wilber)
Luuk Stroink is afgestudeerd aan de Vrije Universiteit in Amsterdam aan de faculteit voor klinische psychologie. Zijn loopbaan kenmerkt zich door een brede ervaring binnen diverse doelgroepen en settings in de geestelijke gezondheidszorg. Na zijn studie begon Luuk zijn carrière in de revalidatiezorg, waar hij zich verder specialiseerde in de arbeid- en revalidatiepsychologie. Hier werkte hij intensief met mensen die te maken hadden met de fysieke en mentale gevolgen van ziekte of letsel, en leerde hij de complexe interactie tussen lichaam en geest begrijpen. Vervolgens trad Luuk in dienst bij een algemene psychologenpraktijk, waar hij als psycholoog en GZ-psycholoog werkte binnen zowel de Basis GGZ (BGGZ) als de Specialistische GGZ (SGGZ). Hij behandelde een breed scala aan psychische klachten, waaronder angst- en stemmingsstoornissen, persoonlijkheidsproblematiek, ASS (autismespectrumstoornis) en ADHD. Zijn werk omvatte zowel diagnostiek als behandeling, wat hem een compleet beeld gaf van de verschillende lagen van psychische zorg. Later specialiseerde Luuk zich verder als klinisch psycholoog en psychotherapeut. In deze rol werkte hij met complexere problematieken, zoals persoonlijkheidsstoornissen, psychotische stoornissen, somatoforme stoornissen, dwangstoornissen en langdurige klinische depressies met suïcidaliteit. Tijdens zijn verdere opleiding ontwikkelde Luuk een bijzondere interesse in aanhoudende lichamelijke klachten, waaronder functionele neurologische stoornissen (FNS). Hij besloot wetenschappelijk onderzoek te doen naar deze klachten. Momenteel is hij bezig met zijn promotieonderzoek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Luuks onderzoek spitst zich toe op het verband tussen autonomie en gehechtheid bij mensen met FNS. Hij onderzoekt hoe deze mensen het evenwicht kunnen vinden tussen zelfverbinding en verbinding met anderen. Deze inzichten integreert hij in zijn klinische werk, waardoor hij patiënten niet alleen helpt met het verminderen van klachten, maar ook persoonsgerichte behandelingen uitvoert die transdiagnostisch en transpersoonlijk worden uitgebouwd. Verschillende referentiekaders gebruikt hij hiervoor waaronder: mentalisation based therapy (MBT), cognitieve gedragstherapie, psychodynamische therapie, acceptance and commitment therapy (ACT), schematherapie in combinatie met therapeutische technieken zoals: EMDR, medische hypnose, katalepsie inductie, psychomotorische interventies en stress en spanningsregulatie technieken. “De kunst van psychotherapie is om vanuit een breed systemisch (maatschappelijk) en integraal (biomedisch, psychosociaal) model aan te sluiten bij het individu. Mensen lopen vast omdat zij het geheel niet meer waarnemen en verdwaald raken in een eenzijdige zoektocht. Wanneer zij hun eigen schaduwkanten zien, anderen beter begrijpen en zichzelf begrijpen, zien ze waar ze vastlopen en voelen zich vervolgens vrijer om te kiezen en weer contact te ervaren met zichzelf en hun omgeving”.
Klaas Huijbregts is klinisch psycholoog en onderzoeker en werkt als docent samen met het Integraal Therapiehuis. “Ik ben tijdens mijn studie psychologie aan de Universiteit Utrecht al gefascineerd geraakt door de samenhang tussen lichaam en geest. Als je lichamelijke klachten als pijn en vermoeidheid hebt, is het heel moeilijk om opgewekt te blijven. Het is mijn missie om als psychotherapeut, wetenschapper en docent bij te dragen aan betere zorg voor mensen bij wie welbevinden en kwaliteit van leven onder druk staan door lichamelijke klachten.”
Klaas heeft bij centra voor psychosomatiek en persoonlijkheidsproblematiek gewerkt en is nu klinisch psycholoog en senior-onderzoeker bij een derdelijns expertisecentrum voor persoonlijkheidsproblematiek. Hij is gepromoveerd op de behandeling van depressie in de huisartsenpraktijk, waarbij hij specifiek geïnteresseerd was in de invloed van lichamelijke klachten op de uitkomst van behandeling. Daarnaast heeft hij lange tijd lesgegeven over psychodiagnostiek in de opleiding tot gz-psycholoog.